Quick Links

Simulacija rada Predstavničkog doma PS BiH

Diplomatski klub Burč organizuje prvu ikada u Bosni i Hercegovini simulaciju rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 4. marta, 2017. godine (subota) u svrhu podsticanja kritičkog razmišljanja o navedenoj temi, privlačenja paženje na nedostatak Zakona o vanjskim poslovim BiH i usaglašavanja Zakona o vanjskoj politici kroz prikupljanje studenata iz različitih oblasti i pozadina.

Želimo iskoristiti ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane studente u Bosni i Hercegovini da uveličaju ovaj događaj svojim prisustvom i uključe se simulaciji rada jedne od najbitnijih bh. institucija.

Simulacija rada Predstavničkog doma podrazumijeva da učesnici uzmu uloge poslanika te da se zalažu za stavove istih pri razmatranju zakonodavstva u skladu sa Poslovnikom i drugim aktima u konačnom cilju usvajanja Zakona. Ova simulacija rada će razmatrati prijedlog Zakona o vanjskim poslovima, koji Bosna i Hercegovina trenutno nema. Ukoliko se sjednica okonča uspješno, tj. ukoliko Zakon bude usvojen, bit će proslijeđen nadležnim organima državnih institucija Bosne i Hercegovine, te članovima Parlamentarne skupštine BiH.


Scenariji: Vijeće ministara Bosne i Hercegovine predlaže Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog Zakona o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine. U skladu sa Pravilnikom, prijedlog je već prošao kroz Ustavnopravnu komisiju, koja je dala pozitivno mišljenje, i Komisiju za vanjske poslove, koja se negativno očitovala. Slijedi prvo čitanje Zakona u domu (kada se amandmani predlažu), drugo čitanje Zakona u Komisiji za vanjske poslove (kada se amandmani razmatraju), te drugo čitanje zakona u domu (kada se čitav prijedlog Zakona ponovo razmatra) i eventualno usvajanje istoga.

Zadatak: Učesnici će pokušati usaglasiti Zakon o vanjskoj politici BiH, te ga usvojiti.

Obaveze: Učesnici koji budu uzeli ulogu poslanika u Predstavničkom domu su dužni upoznati se sa načinom rada Predstavničkog doma, naime o Pravilnikom, te istražiti stav njihovog poslanika i poslanikove stranke i kluba. Također ohrabrujemo učesnike iste stranke, istog kluba i/ili iste koalicije da kontaktiraju unaprijed i razmjene stavove prethodno sjednici. Poslanici su dužni aktivno učestvovati u raspravi te imaju pravo, ali ne i obavezu, predlagati amandmane na Zakon. Članovi Komisije za vanjske poslove imaju dodatnu obavezu prisustvovati dodatnoj sjednici na kojoj će razmatrati predložene amandmane.


Često postavljena pitanja

Ko se sve može prijaviti? Svi studenti svih univerziteta, fakulteta i drugih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini se mogu prijaviti.

Da li je predhodno iskustvo potrebno? Nije; međutim, predhodno iskustvo je poželjno za 'bitnije' pozicije, tj. članove Kolegija Predstavničkog doma i članove Komisije za vanjske poslove pošto te uloge zahtijevaju dodatni trud, veći angažman i obuhvatnije iskustvo.

Koji je radni jezik simulacije? Radni jezik simulacije je BHS, odnosno bosanski, hrvatski i srpski.

Kada i gdje se održava simulacija? Simulacija će se odžati u subotu, 04. marta, 2017. godine od 10:00 do 18:00 na Internacionalnom Burč Univerzitetu (Francuske revolucije, b.b.).

Koliko iznosi kotizacija za učešće? Kotizacije nema.

Šta sve organizatori pokrivaju? Orgnizatori snose sve troškove konferencijskog materijala, ručka, te dvije kafe pauze.

Koliko će učesnika biti? Budući da Predstavnički dom broji 42 poslanika, a kvorum čine 23 poslanika, učestvovat će u simulaciji rada između 23 i 42 učesnika.

Do kada se mogu prijaviti? Rok za prijave je ponedjeljak, 20. februar u 00:00 sati.


Ukoliko imate dodatna pitanje, slobodno nas kontaktirajte na sljedećoj e-mail adresi: [email protected]

 

Agenda      |      Matrica poslanika      |      Poslovnik      |      Poster      |      Prijavi se!      |      Prijedlog Zakona